Drugi forum za prehrambeni suverenitet u Hrvatskoj i sajam ekoloških proizvoda i ideja

Poštovani,

Pozivamo vas na 2. forum za prehrambeni suverenitet u Hrvatskoj i sajam ekoloških proizvoda i ideja u Veliku Goricu 26. i 27. listopada. Ovogodišnji forum organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s gradom Velika Gorica i Ekoregijom Velika Gorica.


Cjelokupni prehrambeni sustav Hrvatske od proizvodnje do potrošnje posljednjih je godina sve manje održiv. U protekloj godini poljoprivredna proizvodnja bilježi pad za 9.9 % i od zemlje proizvođača postajemo ovisnici o uvozu (više od 40% naše hrane). Koncept prehrambenog suvereniteta predstavlja promjenu „odozdo“ i promovira ideje kojima svi mi zajedno proizvođači i potrošači, tražimo rješenja za opstanak. Zalažemo se za poštivanje prava na kvalitetnu, klimatski i kulturološki prikladnu prehranu te proizvodnju koja ne ugrožava niti ljude niti okoliš.

Iako često oko sebe vidimo više problema nego rješenja, u Hrvatskoj ima niz inicijativa koje nastoje pružiti alternativu, vratiti motivaciju i vjeru u neka bolja vremena. Nemoguće ih je sve predstaviti u ovako kratkom vremenu no izdvojili smo neke nama drage i posebne.

Nastojat ćemo odvojiti nešto vremena i za kratko upoznavanje ostalih sudionika i njihovih projekata te potaknuti otvoreni dijalog o aktualnim temama. Kao zaključak, izdvojit ćemo smjernice, prioritetna područja i mogućnosti zajedničkog djelovanja. Kako bi osigurali zanimljive rasprave želimo okupiti šaroliku grupu sudionika koji se bave prehrambenim sustavom s različitih aspekata (proizvodnih, potrošačkih, znanstvenih, aktivističkih, administrativnih).

Vaš doprinos svakako bi bio značajan.

Više informacija o samom događaju potražite u brošuri dostupnoj online.