2. EKO Tržnica u Rijeci

I ovog četvrtka, dana 21. kolovoza 2014. godine, Udruga Istarski Eko Proizvod u suradnji sa udrugom u osnivanju „Živim zdravo“ iz Rijeke, neformalnom grupom potrošača okupljenih u Grupu Solidarne Razmjene „Pod Učkun“ Istok i prvim riječkim Smoothie & Juice barom „Priroda i Društvo“, održava manifestaciju eko tržnice od 18 do 21 sati u Rijeci na trgu Pul Vele crikve uz Kosi toranj.

Na eko tržnici se prodaju isključivo certificirani eko proizvodi ili proizvodi koji su u prijelaznom razdoblju, ali su u sustavu kontrole u ekološkoj proizvodnji, tako da na eko tržnici u Rijeci možete kupiti ekološko povrće od OPG Kuftić i OPG Mikić, povrće i kupine od OPG Diktić, voće i voćne prerađevine iz Slavonije OPG Mihaljević , povrće i voće Opg Loboda, borovnice Opg Matković, proizvode od smokava OPG Komparić, med OPG Vidmar i proizvode od meda Opg Kovač, žitarice, domaći crveni luk i istarski crveni češnjak od OPG Krušvar , učkarski sir od OPG Maliki , domaću heljdu , proso i aroniju iz okolice Plaškog donosi nam Opg Grković Spankus uz eterično ulje i proizvode od prave planinske lavande Lavandule Angustifolie , i svježe pripremljene pekarske proizvode pekarskog obrta Demetra .

Od ostalih ekoloških proizvoda možemo izdvojiti: smokve, lubenice, jabuke, aroniju, kruške, borovnice, razne tikve, tikvice, blitvu, paprike, patlidžane, rajčice i mahune.

Želja organizatora je da se održi kontinuitet druženja građana kroz mini eko tržnice koja bi se održavala svakog drugog četvrtka , a suradnja sa Grupom Solidarne Razmjene koja podržava eko proizvodnju, omogućava proizvođačima da dostave veći dio svojih proizvoda koji su unaprijed naručeni čime se ostvaruje dugoročnija suradnja i planska proizvodnja. Što bi se dugoročno trebalo dobro odraziti na poticaj širenja lokalne proizvodnje hrane.

Ekološka tržnica se organizira kao manifestacija po uzoru na seljačke tržnice koje nerijetko prate razna predavanja, edukacije ili kulturno-umjetnički program i veoma je bitan direktan kontakt između uzgajivača i potrošača. Proizvođači su na kraju krajeva i sami potrošači, jer jednostavno ne stignu svi sve proizvesti pa se međusobne razmjene na ovakvim međužupanijskim susretima dešavaju i među samim proizvođačima .

Kontakti:
091 795 6288 Nenad Kuftić (predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod)
091 585 7366 Sanja Linčić (udruga Živim Zdravo i GSR Pod Učkun Istok)